• هوش مصنوعی؛ موتور محرک نوآوری در کسب‌وکارهای دیجیتال

  • ۰۹:۴۵ - ۱۴۰۴/۰۲/۳۱
هوش مصنوعی؛ موتور محرک نوآوری در کسب‌وکارهای دیجیتال پنل تخصصی «هوش مصنوعی، موتور محرک نوآوری در کسب‌وکارها» در رویداد دریچه‌ای به آینده با محوریت فناوری اطلاعات و ارتباطات در نوزدهمین جشنواره ملی فن‌آفرینی شیخ‌بهایی برگزار شد. در این رویداد معاون توسعه فناوری شهرک علمی و تحقیقاتی اصفهان با بیان اینکه فناوری اطلاعات در حال تبدیل شدن به یک دارایی راهبردی است، گفت: باید تلاش کنیم CVCهایی با حجم سرمایه‌گذاری بالای ۵ همت داشته باشیم تا صنعت فناوری کشور را متحول کنند.

به گزارش روابط‌عمومی شهرک علمی و تحقیقاتی اصفهان، در نوزدهمین جشنواره ملی فن‌آفرینی شیخ‌بهایی پنل تخصصی «هوش مصنوعی، موتور محرک نوآوری در کسب‌وکارها» در رویداد دریچه‌ای به آینده با محوریت فناوری اطلاعات و با حضور احسان یزدیان (معاون توسعه فناوری شهرک علمی و تحقیقاتی اصفهان)، مسعود زند وکیلی (مدیرعامل گروه فن‌آوا) و هادی ابراهیمی (مدیرعامل شرکت راهبر هوشمند بانک شهر) برگزار شد. 


در این نشست کارشناسان و مدیران برجسته حوزه فناوری اطلاعات و صنعت مالی، نقش کلیدی هوش مصنوعی در تحول و توسعه کسب‌وکارهای دیجیتال را بررسی کردند. به گفته آن‌ها هوش مصنوعی به‌عنوان یکی از پیشرفته‌ترین فناوری‌های روز جهان به‌سرعت در حال تغییر چهره صنایع مختلف به‌ویژه صنعت مالی و بانکی است.


اقتصاد دیجیتال، قربانی سیاست‌گذاری دولتی
احسان یزدیان، معاون توسعه فناوری شهرک علمی و تحقیقاتی اصفهان، در این رویداد با انتقاد از ناکارآمدی سیاست‌گذاری در حوزه فناوری اظهار کرد: با اینکه بیشترین تعداد شرکت‌های دانش‌بنیان کشور در حوزه فناوری اطلاعات و الکترونیک هستند، سهم آن‌ها از گردش مالی تنها ۸ درصد است و این در حالی است که این حوزه ۲۲ درصد شرکت‌های دانش‌بنیان را در بر می‌گیرد.


وی با اشاره به ظرفیت‌های تحول‌آفرین فناوری اطلاعات، از تغییر نگاه برخی نهادهای بانکی و صنعتی به این حوزه خبر داد و گفت: فناوری اطلاعات در حال تبدیل شدن از یک هزینه به یک دارایی راهبردی است به‌ویژه برای صنایعی که با فناوری‌های قدیمی اداره می‌شوند و ناگزیر به تغییر هستند.


یزدیان با اشاره به نگاه آینده‌نگر برخی بانک‌ها به حوزه IT گفت: در حال حاضر، تنها دو یا سه بانک از مجموع ۲۷ بانک کشور، فناوری اطلاعات را «دارایی» می‌دانند نه «هزینه» و این تغییر نگاه، به‌ویژه در نظام بانکی، آغاز تحولی استراتژیک است.


وی با تأکید بر اهمیت فرهنگ‌سازی و پرهیز از مدگرایی در پیاده‌سازی پروژه‌های فناورانه گفت: پروژه‌های هوشمندسازی باید ساختار و اهداف مشخصی داشته باشند و از ابتدا اطلاع‌رسانی شفاف درباره آن‌ها صورت گیرد تا از ایجاد مقاومت در سازمان جلوگیری شود.


یزدیان با اشاره به تجربیات خود در اجرای پروژه‌های مشترک فناورانه افزود: در این مسیر، ممکن است برخی نیروهای سنتی نگران جایگاه خود باشند، اما هدف نهایی، تولید محصولاتی ملموس و قابل ارزیابی است که بتوانند حتی از نظر مالی نیز تحلیل‌پذیر باشند.
وی تأکید کرد: هوش مصنوعی فقط ابزار نیست، بلکه تصمیم‌گیر است و اگر از حالا برای جایگزینی برخی جایگاه‌های مدیریتی با سامانه‌های هوشمند آماده نشویم از تحول جهانی عقب خواهیم ماند.


معاون توسعه فناوری شهرک علمی و تحقیقاتی اصفهان با اشاره به سهم فناوری اطلاعات در تولید ناخالص داخلی کشور گفت: ۴۴ درصد از دانش‌بنیان‌های کشور مربوط به حوزه برق، الکترونیک و فناوری اطلاعات است اما سهم گردش مالی این حوزه زیر ۳۰ درصد باقی مانده  است و با تحولات جدید اینترنتی و افزایش بهره‌وری صنایع، این روند می‌تواند به‌زودی تغییر کند.


معاون توسعه فناوری شهرک علمی و تحقیقاتی اصفهان همچنین آینده روشنی را برای اکوسیستم نوآوری متصور شد و گفت: ورود ابزارهای جدید تأمین مالی مانند CVC‌های صنایع بزرگ و مزایای ایجاد شده در قانون جهش تولید دانش‌بنیان، مسیر را برای تأمین مالی و سرمایه‌گذاری شرکت‌های بزرگ در استارت‌آپ‌ها و شرکت‌های فناور باز کرده است. باید تلاش کنیم CVCهایی با حجم سرمایه‌گذاری بالای ۵  همت علاقه‌مند به سرمایه‌گذاری در حوزه‌های مرتبط با اقتصاد دیجیتال داشته باشیم تا بتوانیم جهشی در این حوزه در کشور ایجاد کنیم.


وی به فرصت‌های نهفته در سیاست‌های جدید حاکمیتی نیز اشاره کرد و افزود: تغییر در سیاست‌گذاری به یک الزام تبدیل شده است و دیگر امکان ادامه مسیرهای قبلی وجود ندارد و تغییر در سیاست‌های صنعتی می‌تواند بازار بزرگی برای فناوری‌های اتوماسیون و هوشمندسازی ایجاد کند، مخصوصاً برای صنایعی که با فناوری‌های قدیمی کار می‌کنند.
یزدیان اظهار امیدواری کرد این شگفت‌زدگی، همان‌طور که در لایه‌های حاکمیتی آغاز شده، به صنایع هم برسد و با بهره‌گیری از ظرفیت‌های فناورانه موجود، تحولی واقعی رقم بخورد.


درک مشترک از هوش مصنوعی، نخستین گام تحول
مسعود زند وکیلی، مدیرعامل گروه فن‌آوا و فعال صنعت ICT، نیز اظهار کرد: برای بهره‌مندی واقعی از هوش مصنوعی، نخست باید به یک فهم مشترک از این مفهوم در سطح مدیران و تصمیم‌سازان برسیم. تا زمانی‌که فناوری را صرفاً یک ابزار اقتصادی ببینیم و نه یک تحول در ماهیت «کار»، نمی‌توان از تمام ظرفیت آن بهره برد.


وی با بیان اینکه نوآوری همواره با ریسک همراه است، ادامه داد: در فضای بانکی و صنعتِ پرداخت، هوش مصنوعی در تشخیص رفتار مشتری، بهبود فرایندها، شناسایی فرصت‌های بازار و مقابله با پول‌شویی نقش دارد. الگوریتم‌های داده‌محور توانسته‌اند خدمات بانکی را شخصی‌سازی و تجربه کاربری را متحول کنند.


وی همچنین با اشاره به کاربردهای بومی‌شده هوش مصنوعی گفت: برخی پلتفرم‌های فروش آنلاین داخلی با تحلیل داده‌ها، پیشنهادهای هدفمند ارائه می‌دهند. این الگو باید به صنایع دیگر نیز تعمیم یابد.


زیرساخت پردازشی قدرتمند هوش مصنوعی در راه است
این فعال صنعت ICT همچنین از راه‌اندازی یک زیرساخت پردازشی هوش مصنوعی با ظرفیتی ۱۰ برابر ظرفیت فعلی کشور تا سه ماه آینده خبر داد و افزود: چالش اصلی کشور، عدم اتصال میان داده‌های محبوس‌شده و شرکت‌های دانش‌بنیان است. ما این زیرساخت را به‌عنوان سرویس در اختیار اکوسیستم نوآوری قرار خواهیم داد.


زند وکیلی گفت: تا سال ۲۰۳۰، حدود ۶۰ درصد کارخانه‌های جهان به‌طور کامل خودکار می‌شوند و ۳۰ درصد آن‌ها به خطوط تولید بدون نیروی انسانی و حتی بدون نور (Dark Factories) مجهز خواهند شد. ما نباید از این روند جهانی عقب بمانیم.


هوش مصنوعی هزینه نیست، سرمایه‌گذاری است
هادی ابراهیمی، مدیرعامل شرکت راهبر هوشمند بانک شهر، نیز با تأکید بر ظرفیت‌های هوش مصنوعی در صنعت مالی، اظهار کرد: AI می‌تواند منابع انسانی و زیرساخت‌های نرم‌افزاری و سخت‌افزاری را بهینه کند و رفتار مشتری را به‌دقت شناسایی کند.


وی با اشاره به نمونه جهانی بانک HSP گفت: این بانک با پیوند هوش مصنوعی و بلاک‌چین، زیرساخت مالی خود را متحول کرده ‌است. ما نیز باید در ایران این مسیر را آغاز کنیم تا ریسک‌های سرمایه‌گذاری کاهش یافته و پلتفرم‌های هوشمند مالی شکل بگیرند.


ابراهیمی به چالش‌های صرافی‌های دیجیتال داخلی kdc اشاره کرد و گفت: یکی از دلایل ضعف این صرافی‌ها، نبود زیرساخت فناورانه و پاسخ‌گویی مستمر به نهادهای نظارتی است، در حالی‌که AI می‌تواند شفافیت مالی، تحلیل ریسک و مقابله با پول‌شویی را تسهیل کند.


وی گفت: در کشور ما هنوز بسیاری از سازمان‌ها، فناوری اطلاعات را هزینه می‌دانند در صورتی‌که این حوزه یک سرمایه‌گذاری است و باید بپذیریم که در سازمان‌های آینده، هوش مصنوعی تصمیم‌گیر اصلی خواهد بود و مدیران سنتی جای خود را به الگوریتم‌ها خواهند داد. 

تعداد بازدید : ۷۱      تاریخ: 1404/02/31

ثبت نظر

جهت ارسال نظر لطفا اطلاعات زیر را تکمیل کنید

captcha
ثبت نظر

نظرات کاربران

درحال حاضر کامنتی ثبت نشده است.

اخبار سایت